Interviews

Hoe gaat het met de trainees?

Matthijs

Een perfectie ingang tot mijn droombaan!

Matthijs

Met een master in Geneeskunde op zak was ik klaar voor een serieuze carrière. Maar ik wist niet goed wat dé baan voor mij was in het werkveld.

Omdat ik niet echt mijn draai vond in de banen die volgden, ging ik op zoek naar mogelijkheden voor een carrièreswitch. De IT sector staat open voor mensen zoals ik die geschoold zijn en willen instromen. Ik hoorde over Train4smartservices maar had geen vooropleiding in IT. Maar wel veel interesse en affiniteit.

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst op de Brightlands Smart Services Campus was ik zeer verrast door de mogelijkheden. Een unieke en dynamische plek waar bedrijven, start-ups en studenten samenwerken. In een heel breed werkveld, ook in het ontwikkelen van slimme IT oplossingen in de zorg.

Voor mij reden om mijn baan op te zeggen en deze stap te zetten. Een stap in een ongewisse toekomst, heel spannend maar wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan.

De opleiding vind ik behapbaar. Er zit veel verschil in ervaring en achtergrondkennis tussen de deelnemers, maar omdat er ook veel aandacht is geweest voor soft skills en teamwork is er een hechte groep gevormd die elkaar helpt en daardoor heel veel heeft geleerd in een korte periode.

Ik heb een baan gevonden bij Maastro, een stichting die kankerpatiënten behandelt en tegelijkertijd onderzoek doet naar slimme oplossingen in dat behandeltraject. Een plek waar ik helemaal mijn draai heb gevonden en waarin mijn studie Geneeskunde van pas komt. Ik doe nu vooral veel onderzoekswerk maar start binnenkort met een project waarin ik mijn IT skills verder kan ontwikkelen.

Ik kan Train4smartservices aanbevelen aan mensen die net als ik kiezen voor een carrièreswitch waarbij ze een slimme combinatie kunnen maken. Je moet er wel wat voor over hebben. Je bent geen student in die zin. Je moet doorzetten, werken aan je netwerk en investeren in je opleiding. En een spaarpot voor de eerste maanden.

Voor mij is Train4smartservices een perfecte ingang naar een nieuwe carrière waarin ik mijn vakkennis kan combineren met een passie voor IT oplossingen.

 

Renée

Intellectuele uitdaging, dat drijft me in mijn werk!

Renee

Het vak wiskunde is boeiend maar in mijn werk als docente Wiskunde miste ik onder andere intellectuele uitdaging. Voor mij was dit een van de redenen om het avontuur aan te gaan bij Train4smartservices op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Hier kon ik omscholen naar de wereld van IT. Waar men al puzzelend efficiënte oplossingen ontwikkelt voor complexe vraagstukken. Na een intensieve opleidingsperiode kijk ik uit naar komende oktober. Waarna ik start in een uitdagende functie binnen APG, één van de grootste pensioenuitvoerders in Nederland.

Terugblikkend was het voor ons als eerste lichting een leerzaam, enerverend maar ook intensief traineeship. Het werk-leer programma start met een pittige opleiding van drie maanden programmeren en één maand data science. Dit wordt met Europese steun mogelijk gemaakt. Hierdoor hoef je de opleiding als student niet zelf te betalen. Wanneer je besluit je baan op te zeggen, is een financiële buffer een vereiste.

Vanaf de vijfde maand ga je na een aantal gesprekken en sollicitaties aan de slag bij een bedrijf om het geleerde in praktijk te brengen. Dan ontvang je afhankelijk van de opdracht en het bedrijf een vergoeding of inkomen.

De opleiding is pittig en leuk tegelijkertijd. Het vraagt doorzettingsvermogen, de wil om de kennis eigen te maken en een passie voor IT. In die vier maanden wordt je cv sterker, bouw je aan je netwerk, ga je op zoek naar een bedrijf dat bij je past en werk je aan de soft skills die nodig zijn in IT. Deze zijn namelijk voor elk werkveld net wat anders. Er wordt heel wat van je gevraagd en je moet het echt willen.

Deze Euregio is mijn thuis. Train4smartservices is een uniek programma in deze regio dat voor mij de springplank naar de IT wereld is geweest. Het is me gelukt om hier mijn uitdaging te vinden, elke dag weer.